Navigatie

De Vriendschap

Een oude houten sloep.

Oude glorie in ere hersteld

Op mijn 20ste kocht ik een oude houten sloep. De zeeg en het karakter van het bootje spraken mij enorm aan. Kort na de overname van de vorige eigenaar, ben ik begonnen met de restauratie. Al gauw bleek dit een flinke klus te worden. Uiteindelijk ben ik de boot nagenoeg nieuw aan het bouwen. Zeer leerzaam, maar veel werk.

de-vriendschap

Projecten

Loods

Een bijna geheel nieuwe boot, dus ook een nieuwe naam: 'Loods'. Hiermee is dit project afgerond. Een jongensdroom is in vervulling gegaan met het herbouwen van deze boot.

Inmiddels vaart de Loods onder een nieuwe kapitein.


Gangen vervangen

Na het boeisel waren de gangen aan de beurt. Deze bleken uiteindelijk ook in een dusdanige staat te zijn dat ze eigenlijk allemaal zijn vervangen. Zo is het alles bij elkaar een bijna geheel nieuwe boot geworden.


Boeisel vervangen

Het boeisel verkeerde in een zeer slechte staat. Overal waren grote scheuren te zien en er was al veel aan gerepareerd. Voor mij reden genoeg het boeisel (aanzicht van de boot) compleet te vernieuwen.


Gangen vervangen

Nadat ik had geconstateerd dat het beter zou zijn om niet kleine stukken in de huid van het schip aan te passen, maar de hele huid, heb ik al het oude hout verwijderd totdat alleen de spanten nog stonden. Toen begon het echte werk: Zagen, inkorten, stomen en branden van de nieuwe gangen. Langzaamaan wordt het scheepje weer een boot.


Knieën

Het boeisel wordt verstevigd met zware knieën. Dit verstevigt de romp. In de oude situatie waren hier stalen strips voor gebruikt. In mijn ogen zonde van zo'n mooi schip.